ZieDit woensdag 20 april 2022

door | apr 20, 2022 | Algemeen, Minor, Studenten

Ja, eindelijk waren de studenten weer op locatie voor de Zuyd ICT Expo Data Intelligence (ZieDit). Meer dan twee jaar zat een fysiek evenement er niet in, maar vandaag konden alle studenten hun poster presenteren rondom het Forum van de Brightlands Smart Services Campus. Een vol programma, met vier minoren: Design Research, Artificial Intelligence, Software Defined Services en Datavisualisatie. Onderzoeker Sowande Boksteen vertelde daarnaast nog over de toegevoegde waarde van AI in de energietransitie.

Design research

Ontwerpgericht onderzoek richt zich niet alleen op het beschrijven en verklaren van praktijkproblemen, het richt zich ook op het ontwikkelen en testen van generieke oplossingen voor die problemen. In dit geval gingen studentgroepen aan de slag met drie casussen. Een groep richtte zich op het ontwikkelen van een trainingsapplicatie voor amateurtrainers: TRAIN. Een andere groep ging aan de lsag om AI en cultuur met elkaar in verbinding te brengen voor de gemeente Heerlen en Cultura Nova. Voor LIME onderzochten studenten het aanbod en de kwaliteit van wearables in de zorg

Artificial Intelligence

De technieken die gebruikt worden bij het ontwerpen van ‘intelligente systemen’, komen grotendeels uit het deelgebied kunstmatige of artificiële intelligentie (AI). Bij de minor AI leren studenten verschillende AI-technieken te gebruiken. 

Software Defined Services

Binnen de minor Software Defined Services vormt elke studentgroep een startup die een slimme dienst ontwikkelt vanaf idee tot en met daadwerkelijke uitrol van een prototype. De focus ligt niet alleen op het realiseren van een ICT-oplossing, maar ook op slim werken met ondersteuning van ICT-tools (automation) en ondernemerschapsvaardigheden.

Data Visualisatie

In de minor Data Visualisatie maken studenten abstracte data toegankelijker door ze in een visuele vorm te gieten. Op die manier kun je trends eenvoudiger ontdekken. De studenten werken individueel aan een van de drie opdrachten. Ze kunnen kiezen uit de onderwerpen: klimaatverandering, pensioen of plastic afval.